Home | Wat is WAC | Wat doet WAC | Actueel | Doelgroepen | Projecten | Links | Contact


 Wat is WAC?

 Werkwijze

 Gebruikskwaliteit

 WoonKwaliteitWijzer


Gebruikskwaliteit

Kort gezegd betekent gebruikskwaliteit dat woning en woonomgeving geschikt zijn om al uw dagelijkse activiteiten ongehinderd te kunnen uitvoeren. Niet alleen nu, maar ook later als de gezinssamenstelling verandert, u meer comfort verlangt of thuis wilt gaan werken. Veranderen uw wensen, dan is het prettig als u uw woning eenvoudig kunt aanpassen.

Gebruikskwaliteit in zes punten
Natuurlijk letten ook architecten en aannemers op de gebruikskwaliteit van woningen. Hun specialisme ligt echter op een ander terrein. Woon Advies Commissie Hoogeveen heeft een jarenlange ervaring met het toetsen van woningen op gebruikskwaliteit, zoals die beleefd wordt door de bewoners en kunnen toekomstige bewoners in 'normale' taal vertellen wat het gevolg van een bepaalde keuze zal zijn in de praktijk van het wonen.
Onze visie op gebruikskwaliteit staat uitgebreid beschreven in de WoonKwaliteitWijzer, tevens de handleiding voor een WAC-advies. Gebruikskwaliteit is samen te vatten in zes punten.

  1. bruikbaar en doelmatig: voldoende ruimte om een bed en een linnenkast te plaatsen en te gebruiken.
  2. toegankelijk: een trapje voor de voordeur is leuk, maar niet handig voor het bezoek met een buggy.
  3. veilig: dit is een breed begrip. In de woning bijvoorbeeld het veilig gebruiken van glas of het toepassen van brandwerende maatregelen.
  4. gezond en comfortabel: geluidsoverlast of last van tocht en vocht is erg vervelend en te voorkomen.
  5. duurzaam: duurzaam bouwen betekent het beperken van energie- en grondstoffenverbruik. Maar ook rekening houden met toekomstige woonwensen. Misschien wilt u later wel een slaapkamer op de begane grond inrichten.
  6. hygiŽnisch en onderhoudsvriendelijk: kunt u de ramen in de dakkapel zelf lappen of moet u dat overlaten aan de glazenwasser?
     

 

WAC Hoogeveen is aangesloten bij de landelijke stichting VACpunt Wonen